torstai 4. elokuuta 2016

Jotta pysyttäisiin tosiasioissa - tiede on kaukana Hamilon artikkelista




Vapaaksi tiedetoimittajaksi itseään tituleeraava Marko Hamilo analysoi Perussuomalaisten Suomen Uutiset –lehden artikkelissaan rikostilastoja ja päättelee niiden pohjalta seuraavasti:

Näyttäisi siis siltä, että islamilaista terrorismia sen enempää kuin muslimien yliedustusta seksirikollisuudessa ei voi eikä tarvitse selittää millään muulla tekijällä kuin islamilla itsellään. Tilastollinen näyttö syy-yhteydestä on vahva, ja jihadismi seuraa aivan suoraan koraanin sisällöstä ja profeetta Muhammedin esimerkistä.

Kirjoituksensa alussa Hamilo selittää tilastotieteellisten menetelmien soveltamisperiaatteita. Tässä kirjoituksessa oiotaan Hamilon räikeimpiä virheitä.

1.    Rikostilastojen pohjalta on suoraan pääteltävissä tekojen motiivi

Väärin, koska 

a)    Jotta johtopäätelmiä voisi tehdä, pitäisi jokaisen rikoksentekijän motiivit selvittää tavalla tai toisella. Vasta tämän laadullisen aineiston perusteella olisi mahdollista tehdä laadullisia päätelmiä siitä, mitkä tekijöiden motiivit ovat olleet tietyssä väestöryhmässä. Vastaavasti tarvittaisiin tietoa tekojen yksityiskohdista, tekotavoista jne. Edes oikeuspoliittisen instituutin tutkijat eivät ole voineet tehdä tämän kaltaisia päätelmiä, sillä heillä on pelkkä määrällinen aineisto käytössään (1). Näin ollen Hamilon päätelmät ovat täysin mielivaltaisia ja spekulatiivisia.

b)    Oikeuspoliittisen instituutin tutkimuksesta (1) ja tilastokeskuksen julkisista aineistoista (2) selviää, että maahanmuuttajat ovat yliedustettuina rikostilastoissa. Tämä pitää paikkansa useiden kansallisuuksien kohdalla, joita ovat Hamilon mainitsemien ohella esimerkiksi virolaiset ja venäläiset, jotka ovat moninkertaisesti yliedustettuina raiskaustilastoissa (2). Samoin suomalaiset ovat selvästi yliedustettuina Ruotsin rikostilastoissa (3,4). Virolaisten ja venäläisten huomattava yliedustus Suomen raiskausrikostilastoissa tai suomalaisten merkittävä yliedustus Ruotsin rikostilastoissa johtuisi joko islamista tai sitten kristinuskosta. Kumpikin selitys on epäuskottava.


2.    Rikostilastoista voidaan päätellä tekojen motiiviksi suoraan uskonto (islam)

Selitys, joka Hamilon mukaan ainoa mahdollinen, on päätön. Havainnollistan asiaa muutamalla esimerkillä.

a) Katolisen IRAn iskujen pitäisi johtua juuri katolilaisesta uskonopista. Näin ollen kaikissa katolisissa maissa pitäisi olla vastaavaa terrorismia, koska syynä on katolinen kristillisyys.

b) Kristityssä Suomessa tehdyt rikokset johtuvat aina kristinuskosta ja maamme väestön maallistuessa uskonnottomuudesta.

c) Hamilo väittää, että tilastollinen näyttö syy-yhteydestä uskontoon on vahva silloin kun on löydettävissä yhteys ”seksirikoksen” (tai jihadismin) ja Hamilon tulkitseman (vai oliko väitteellä joku muu alkuperä?) koraanin sisällön välillä. Hamilo väittää esittäneensä ja todentaneensa  tämän mekanismin rikollisuuden ja islamin välillä. Kyseessä ei ole ensinkään tilastollinen syy-yhteys. Hamilo ei ole muuttanut uskonnon pyhää kirjoitusta tilastoksi (tilastolliseksi suureeksi) ja se olisikin silkka mahdottomuus. Hän siis - lyhyesti sanottuna - antaa ymmärtää todentaneensa mekanismin islamin ja raiskausten ja terrorismin välillä.  

Todellisuudessa Hamilo ei itsekään väitä todentaneensa mitään mekanismia. Hän on ainoastaan kirjoittanut tilastoista ja terrorismista ja maininnut siinä yhteydessä islamin pyhät kirjoitukset ja naisen aseman. Hamilon omintakeinen tilastotiede, johon hän muodollisesti vetoaa, ei siis ole tiedettä vaan politikointia.

d) Hamilon "tilastotiedettä" mukaellen ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen osoittamiseen riittää, että havaitsee tehtaan tupruttavan savua ilmakehään. "Tätä mustaa laatikkoa ei tarvitse avata sen enempää syy-yhteyden todistamiseksi." Onneksi tiedettä ei tehdä Hamilon metodein.

e) Hamilon "uskontotiede" puolestaan koostuu joukosta kliseitä. Kirjoitus, jossa puhuttaisiin kristinuskon väestöosuudesta tai siitä, miten kristinusko suvaitsee, olisi parodia uskontotieteestä. Sellaista Hamilo Suomen uutisten artikkelissaan tarjoilee. Uskonto ei ole ihminen, vaikka onkin ihmisten luoma konsepti.
 
3. Hamilon mukaan terrorismin määrä kasvaa muslimiväestön lisääntyessä.

Tarkastellaan Hamilon väitteen mielekkyyttä esimerkin valossa:

Islam on uskontona noin 1400 vuotta vanha. Islamilainen terrorismi on kehittynyt viime vuosikymmeninä ja vertailukohtansa väestöllisine yliedustuksineen Hamilo löytää juuri vuoden 2016 tilanteessa kun Länsi on sodassa ISISiä vastaan ja ISIS pyrkii tekemään iskuja myös Euroopassa. Näitä seikkoja Hamilon "tiede" ei tunnusta. Terrorismi siis johtuu islamista itsestään, mutta vasta noin 1400 vuoden kuluttua uskonnon synnystä.
 
4.    Sosioekonomisella asemalla tai muulla vastaavalla ei ole vaikutusta terroristiksi päätymiseen.

Hamilo viittaa lehtikirjoitukseen vuodelta 2010, jossa käsitellään Alan Kruegerin tutkimusta terroristien sosioekonomisesta asemasta. Hamilo yleistää Kruegerin johtopäätökset Euroopassa terroritekoja tehneisiin ISISin kannattajiin, vaikka Kruegerin tutkimuksen aineistona oli palestiinalaisalueen (Gaza) ja Jordanian Hizbollahin terroristit. Esimerkiksi viimeaikaisten iskujen tekijät Ranskassa ja Belgiassa ovat olleet heikossa sosioekonomisessa asemassa ja/tai kärsineet mielenterveysongelmista. Kun Hamilo tekee yleistyksensä Kruegerin tutkimuksen pohjalta, olisi hänen luonnollisesti tullut esittää perusteluita ja faktoja yleistyksensä oikeutukselle. Tätä hän ei kuitenkaan tee, joten väitteellä, kuten Hamilon artikkelilla yleensä, ei ole mitään tieteellistä pohjaa ja se on selkeästi puoluepoliittiseen lehteen soveltuva tarkoitushakuinen kannanotto.


Viitteet

(1) Lehti, M. ym. (2014). Maahanmuuttajat rikosten uhreina ja tekijöinä
rekisterilähteiden valossa. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen raportteja 265. ISBN 978-951-704-424-0. ISSN 1797-562X. Tammerprint Oy, Helsinki.

(2) Tilastokeskus. Syytetyt, tuomitut ja rangaistukset -tilasto (http://www.stat.fi/til/syyttr/index.html) sekä Väestörakenne-tilasto (http://www.stat.fi/til/vaerak/index.html)

(3) Ahlberg, J. (1996). Invandrares och invandrares barns brottslighet. En statistisk analys. BRÅ-rapport 1996:2. Brottsförebyggande rådet, Ruotsi. ISSN 1100-6676, ISBN 91-38-30588-7. PRINTUS 4620606, Gotab, Stockholm 1996

(4) Martens, P., Holmberg, S. (2005). Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet. Rapport 2005:17. ISSN 1100-6676, ISBN 91-38-32228-5. Edita Norstedts, Ruotsi. 

18 kommenttia:

  1. No siinä olet oikeassa että islam on 1400 vuotta vanha. Ja koko tämän ajan islam on pyrkinyt valloittamaan Eurooppaa.

    Muslimit on myös heitetty pois Euroopasta (ristiretket), mutta tällä kertaa näemmä tyydymme nuolemaan muslimivieraidemme jalkoja ja kantamaan laukkuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puhut Hamilon tapaan islamista, "joka on pyrkinyt valloittamaan". Uskotko, että on olemassa "islam", jolla on oma tahto?

      Ristiretket päättyivät 1200-luvulla. Silloin "heitettiin ulos" monta muutakin vääränuskoista ja väärää uskon(to)a. Hamiloa mukaellen tämä tarkoittaa, että (kansojen) murhaaminen johtuu kristinuskosta.

      Poista
    2. Lähes koko lähi-itä oli 1950-luvulle saakka länsimaiden siirtomaina. Maat itsenäistyvät yksitellen sen jälkeen. Jos ei ole tutustunut islamiin edes wikipedia-artikkelin vertaa, kannattaa pitää mölyt mahassa.

      Poista
    3. Lähi-itä kylläkin kuului Osmanien valtakuntaan. Varsinaisia siirtomaita ne eivät olleet.

      Poista
    4. Muslimeja ei "heitetty pois" Euroopasta ristiretkien yhteydessä, vaan lopullisesti vasta 1400-luvulla nykyisestä Espanjasta. Mainittakoon, että muslimit olivat luoneet sinne erittäin korkeatasoisen ja suvaitsevaisen kulttuurin. Espanjasta tosiaan karkoitettiin muslimien ohella myös juutalaiset. Näistä hyvin monet saivat turvapaikan islamilaisesta Konstantinopolista. Ristiretket olivat puhtaita valloitusretkiä, joista ensimmäiset suuntautuivat nykyisen Israelin ja Palestiinan alueelle, sen jälkeen valloitettavaksi kelpasivat myös kristityt alueet, kuten tuolloin vielä kristitty Konstantinopoli.
      Tästä voi varmaan päätellä yhtä ja toista kristinuskon murhanhimoisesta ja vävkivaltaisesta luonteesta. Tai sitten ei.

      Poista
  2. Höpöttääkö Hamilo todella islamista yhtenäisenä monoliittina? Ilmeisesti hän on taantunut tyypillisen hommafoorumilaiisen tasolle keskustellen islamista pelkkänä olkinukkena. Silloin kaikki hänen mielipiteensä aiheesta voi nakata roskakoriin enempiä tutustumatta.

    VastaaPoista
  3. Kovin kummallista on, että käytännössä joka puolella maailmaa räjähtelee muslimien toimesta. Kiinassa, Filippiineillä, Thaimaassa, Afrikassa jne. räjähtelee ja paukkuu Euroopasta puhumattakaan. Tosiasia on, että islam on maailman ainoa valtauskonto, jossa käsketään väkivalloin levittää islamia mitään keinoja kaihtamatta. Ainoa varma keino päästä islamilaiseen paratiisiin on kuolla jihadissa tappaen vääräuskoisia. Hamilo on johtopäätöksissään täysin oikeassa. Se, että mielenhäiriöiset ihmiset käyttävät islamia päästäkseen paratiisiin neitsyeitten ja viinin pariin ilakoimaan ei muuta kokonaiskuvaa miksikään.

    Muslimien raiskaukset juontavat juurensa suoraan Koraanista. Tarkempia tietoja löytyy esimerkiksi noista linkeistä: http://mattikorh.blogspot.fi/2012/07/tutkintapyynto.html ja http://mvlehti.net/2015/03/19/miksi-muslimi-raiskaa/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toistan jälleen blogitekstissäkin esittämäni kysymyksen. Onko sinun mielestäsi islamilla oma tahto kun se käskee? Entä onko kristinuskolla vai vain islamilla?

      Entä oletko tutustunut oman kulttuuripiirimme juutalais-kristillisyyden pyhiin kirjoituksiin? Mitä mieltä olet esimerkiksi oheisesta Raamatun tekstistä:

      6. Jos sinun veljesi, sinun äitisi poika, tai sinun poikasi tai tyttäresi tai vaimo, joka on sylissäsi, tai ystäväsi, joka on sinulle kuin oma sielusi, salaa houkuttelisi sinua ja sanoisi: 'Käykäämme palvelemaan muita jumalia', joita et sinä tunne eivätkä sinun isäsi tunteneet -
      7. niiden kansojen jumalia, jotka asuvat teidän ympärillänne, lähellä sinua tai kaukana sinusta, maan äärestä toiseen -
      8. niin älä noudata hänen mieltään äläkä kuule häntä; älä sääli äläkä armahda häntä äläkä salaa hänen rikostansa,
      9. vaan tapa hänet: oma kätesi kohotkoon ensimmäisenä häntä vastaan surmatakseen hänet, ja sitten koko kansan käsi.
      10. Kivitä hänet kuoliaaksi, sillä hän koetti saada sinut luopumaan Herrasta, sinun Jumalastasi, joka vei sinut pois Egyptin maasta, orjuuden pesästä.

      12. Jos sinä kuulet sanottavan, että jossakin kaupungeistasi, jotka Herra, sinun Jumalasi, antaa sinun asuttaviksesi,
      13. sinun keskuudestasi on lähtenyt kelvottomia miehiä, jotka viettelevät kaupunkinsa asukkaita sanoen: 'Käykäämme palvelemaan muita jumalia', joita te ette tunne,
      14. niin tutki, tiedustele ja kysele tarkoin; ja jos on totta ja varmaa, että sellaista kauhistusta on harjoitettu sinun keskuudessasi,
      15. niin surmaa sen kaupungin asukkaat miekan terällä ja vihi tuhon omaksi se ja kaikki, mitä siinä on, ja tapa sen karjakin miekan terällä.
      16. Ja kokoa kaikki siitä otettu saalis keskelle sen toria ja polta tulella sekä kaupunki että kaikki siitä otettu saalis kokonaisuhrina Herralle, sinun Jumalallesi; ja jääköön se rauniokummuksi iankaikkisesti, älköönkä sitä koskaan enää rakennettako.

      Mikä on käsityksesi siviiliuhrien määristä sodissa, joita valtiot, joissa kristityt ovat enemmistönä, ovat käyneet niiden valtioiden alueella, joissa muslimit ovat enemmistönä?

      Poista
    2. Tuo on jo aika väsynyttä ja läppää ja kertoo vain sen, ettet ole perehtynyt kristinuskoon ollenkaan. VT on historiankirja kristityille, vaikka sen joitakin osia vielä noudatetaankin. Nuokin yllä olevat käskyt on annettu juutalaisille, joille muuten VT on luonnollisesti voimassa oleva ohjenuora. Toki jos sellaiseksi itsesi tunnet, niin siitä vain ala noita noudattamaan. Kristityt käsittääkseni pitäytyvät Uudessa Testamentissa, joka kumoaa Vanhan. Vai oletko useastikin herännyt uhrisavujen tuoksuun asunnossasi?

      Mitä sitten esimerkiksi IRA:n tulee, niin sen terroriteot kumpusivat puhtaasti halusta itsenäistyä. Se ei ollut mikään uskonsota, vaikka rintamalinjat niitä pitkin sattuivatkin menemään. Uudesta Testamentista et löydä perusteita IRA:lle kuin millekään muulle väkivallanteolle. Toista se on islamissa. Siellä vain tappamalla lähimmäisen pääsee paratiisiin. Kristinuskossa sinne pääsee rakastamalla häntä.

      Se, että kristityt sotivat siinä missä muutkin, ei ole mikään yllätys. Sota on politiikan jatke ja kristityn on esivaltaa toteltava. Valitettava totuus on, että Uutta Testamenttia ei todellakaan ole noudatettu noissa verikarkeloissa. Mutta se ei yhä edelleenkään muuta sitä tosiasiaa, että islamissa ihmisten teurastamiseen kannustetaan ja siitä palkitaan paratiisipaikalla. Kristinuskossa siitä joutuu sinne alakertaan.

      Poista
    3. Alkuperäisen väitteesi mukaan islam on ainoa uskonto, jossa käsketään (!) levittää islamia (!) väkivalloin. Vastasin tähän väitteeseesi lainaamalla kristittyjen pyhää kirjaa.

      Käyn erittäin mielelläni teologista keskustelua, mutta jos aloitat sen keskustelun henkilöön menemällä ja väittämällä minua kristinuskoon perehtymättömäksi niin ennakoin, että asiakeskustelu jää lyhyeksi.

      VT on osa kristittyjen pyhää kirjaa Raamattua. Siihen viitataan muun muassa kirkollisessa keskustelussa homoseksuaalisuudesta eivätkä esimerkiksi perussuomalaiset kansanedustajat tee erittelyä Vanhan ja Uuden Testamentin välillä vedotessaan kristittyjen pyhään kirjaan homoseksuaalien yhdenvertaista lainsäädännöllistä asemaa vastustaessaan tai avioliitosta puhuessaan. Itsekin toteat, että kristityt noudattavat osaa VT:sta yhä. Ja itse lisään siihen, että kristityt tulkitsevat osan UT:sta olevan aika- ja kultturisidonnaista, vaikka Jeesus totesikin, että laista ei katoa pieninkään piirto eikä Hän luonnollisesti kumonnut Vanhaa Testamenttia, joka on osa kristittyjen pyhää kirjaa eikä historiankirjaa. Lisäksi viittasin juutalais-kristillisyyteen. Juutalaisilla Uutta Testamenttia kun ei ole, kuten tiedämme. Hamilon mukaan tämä tarkoittaisi sitä, että juutalaisuus käskee tappaa vääräuskoiset.

      Ruotsin vallan aikana kristityssä Suomessakin oli voimassa tuo Mooseksen laki. Jos väitteesi siitä, että VT on kristityille historiankirja on validi, oliko tuolloinen Ruotsi siis juutalaisvaltio? Muistutan, että tekstini kohde on nimenomaan Hamilon "tiede" rikostilastojen ja islamin välisestä mekanismista. Aiheena on nyt tämä mekanismi, jonka Hamilo väitti osoittaneensa ja sen soveltaminen.

      IRA on nimenomaan katolilaisten järjestö, joka syntyi protestanttien (Iso-Britannia) ja katolisten (Irlanti) jännitteestä P-Irlannissa. Ei sattumasta, kuten jostain syystä väität. Johtopäätöksen Hamilon "mekanismista" tässä tilanteessa luitkin blogitekstistäni.

      Jeesuksen käskyä tehdä kaikki kansat Hänen opetuslapsikseen on sovellettu vaihtelevin käytännöin, miekalla tai ilman. Tulkinta keinoista on jäänyt käskyn toteuttajalle, niitähän UT ei määrittele.

      En löydä Raamatusta perusteita IRA-järjestölle. Enkä löydä koraanista perusteita ISIS-järjestölle.
      Selitätkö vielä sen mekanismin, jolla islam käskee (velvoittavasti), mutta kristinusko tai juutalaisuus ei käske? Ja mikä on se islamin oma tahto, joka käskee?

      Poista
  4. Kummallista asiaa tuntemattomana pysyvältä tutkijalta. Voisit aivan mainiosti kirjoittaa omalla nimelläsi, jolloin pelkästään edistäisit omaa uraasi. Toisin on meidän nimettömien toisinajattelijoiden kanssa :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pysyttelet itsekin nimettömänä, eikä se estäisi sinua kommentoimasta kirjoitukseni asiasisältöä.

      Tieteellisessä vertaisarvioinnissa on käytössä ns. sokkomenettely. Arvioinnin kohteena olevan käsikirjoituksen laatija ei saa tietää arvioijan henkilöllisyyttä. Asiasisällöt ratkaisevat. Kannustan nytkin keskittymään kirjoitukseni asiasisältöön, ei minun nimeeni/nimettömyyteeni.

      Poista
  5. Sosioekonomisen aseman ja (mielen)terveydentilan yhteyttä radikalisoitumiseen on tutkittu myös Euroopassa (Iso-Britaniassa) ja tuloksena oli, ettei positiivista yhteyttä ole. Terrorismisympatioita esittivät pikemminkin pintapuolisesti katsottuna hyvin länsimaiseen elämänmenoon integroituneet musliminuoret jotka olivat taloudellisesti vakaassa asemassa.

    Viite:

    Bhui K, Warfa N, Jones E (2014) Is Violent Radicalisation Associated with Poverty, Migration, Poor Self-Reported Health and Common Mental Disorders? PLoS ONE 9(3): e90718 http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0090718

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hamilo kuitenkin viittaa tekstissää nimenomaan terroristeihin, terroritekoja tekeviin eikä niitä tai niiden motiiveja ymmärtäviin.

      Tässä onkin vissi ero, jonka soisin pysyvän kirkkaana. Asiaa voisi jälleen valaista vertauksella. Maahanmuuttokriittisten suomalaisten joukossa on ymmärtämystä radikalisoitumista kohtaan, koska maahanmuuttotilanne koetaan kohtalokkaana. Se ei kuitenkaan tarkoita, että nämä ymmärtäjät olisivat tehneet iskuja Breivikin tapaan.

      Poista
  6. Oheisesta linkistä vähän uutta tietoa Ruotsin tilanteesta. https://paavotajukangas.com/2016/08/05/ei-ruotsalaisten-osuus-ruotsin-raiskauksista-77-vuonna-2015/

    Näyttää siltä, että korrelaatio islamin ja raiskauksien välillä on aivan päivänselvä. Alla pari lainausta linkistä.

    "Ei- ruotsalaisten osuus raiskauksista vuonna 2015 prosentteina on: 77%

    Ruotsalaisten osuus raiskauksista vuonna 2015 prosentteina on: 23%

    Lukumääräisesti tapauksia oli yhteensä 56, joista ei- ruotsalaisia 43 ja ruotsalaisia 13 kappaletta.

    Huomattavaa oli, että nimien joukosta ei noussut yhtään suomalaista nimeä, vaikka suomalaiset ovat Ruotsin suurin maahanmuuttajaryhmä."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toistan vielä blogitekstissä jo kirjoittamani. Ei ole korrelaatiota islamin ja rikostilaston välillä. Islam kun ei ole eikä voi olla tilastollinen suure.

      Korrelaation osapuoli voi olla vaikkapa ulkomaalainen, ruotsalainen tai muslimi. Ei islam, kristinusko tai juutalaisuus.

      Mikäli jutussa väitetään, että raiskauksia oli 56 kpl niin sitten siinä on jokin väärinkäsitys kirjoittajalla.

      Poista
  7. Veikkaisin, että islamin sijaan olisi järkevämpää puhua arabinationalismista tai islamismista, jotka siis ovat ihan todennettuja taustasyitä moniin terroritekoihin. IRA/katolisuusaspekti on tässä yhteydessä myös ns. olkiukko, kyse oli kuitenkin eri asiasta ja eri perustein toteutetusta terrorista kuin mitä ISIS, Al-Habaab tai muut islamististit järjestöt tällä hetkellä ilmentävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perustelisitko vielä väitteesi siitä, että analogia IRA-terrorismiin on olkiukko. Minä perustelin näkemykseni yllä - kysehän oli/on jakolinjasta nimenomaan katolisten ja protestanttien välillä, joka sitten on saanut terrorismin muodon.

      Poista