lauantai 9. tammikuuta 2016

Poliisin tiedottaminen rikosepäilyistä on hallitsematonta

Rikosepäilyistä tiedottaminen ja uutisointi on ollut näyttävästi esillä viime viikkona maamme mediassa. Myös poliisi on omaksunut nopean tiedottamisen rikosepäilyissä, joissa tekijäksi epäillään ulkomaalaista/turvapaikanhakijaa. Viimeisin esimerkki liittyy uudenvuodenaaton tapahtumiin Helsingissä. Kun asian käsittely on edennyt jo ulkomaiseenkin mediaan, on paikallaan tarkastella poliisin tiedottamisen onnistumista.

Brittilehti The Telegraphin haastattelussa Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki sanoo, että seksuaalinen ahdistelu on uusi ilmiö suomalaisessa rikoshistoriassa. Jutussa viitataan uudenvuodenyön "laajamittaiseen seksuaaliseen ahdisteluun" Helsingin keskustassa.

Aiemmin Koskimäki kertoi, että poliisille on tehty kolme ilmoitusta seksuaalisesta ahdistelusta. Kahdesta tapauksesta on jätetty rikosilmoitus. Yksikään näistä kolmesta ilmoituksesta ei koskenut asematunnelin tapahtumia.

Tilastokeskuksen mukaan Helsingissä tehtiin vuosina 2009-2013 keskimäärin 83 rikosilmoitusta, joissa rikosnimike oli joko seksuaalinen hyväksikäyttö tai ahdistelu, seksipalvelujen ostaminen nuorelta henkilöltä tai lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin. Tämä luku ei pidä sisällään raiskauksia ja lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä. Näillä rikosnimikkeillä tehtyjä rikosilmoituksia on ollut molempia keskimäärin 140 per vuosi Helsingissä.

Eduskunnassa vuonna 2008 tehdyn kyselyn* mukaan mahdollisesti kolmasosa eduskunnan naispuolisista työntekijöistä (pois lukien kansanedustajat) on kokenut seksuaalista häirintää työpaikallaan. Seitsemäsosaa näistä vastaajista on ahdisteltu fyysisestikin. Neljässä tapauksessa kymmenestä ahdistelijaksi on mainittu kansanedustaja.


Asematunnelin uudenvuodenaaton tapahtumien ympärillä vellonut keskustelu ja uutisointi sai alkunsa Helsingin poliisin omasta tiedotteesta**, joka julkaistiin viikko uudenvuodenaaton jälkeen. Poliisi oli saanut "vihiä", että turvapaikanhakijat suunnittelisivat laajamittaista häirintää ja ryöstelyä uuden vuoden aatoksi Helsingin keskustaan (asematunneliin). Poliisin tiedotteessa kerrotaan ensin Kölnin tuhannen miehen rikoksia tehneestä joukosta ja todetaan sitten, että Helsingin asematunnelissa oli niin ikään tuhannen irakilaismiehen joukko ja näistä turvapaikanhakijoista kymmeniä otettiin kiinni poliisilain nojalla jo alkuillasta.

Myöhemmin selvisi, että poliisin "vihi" perustui pääosin Kirkkonummen vastaanottokeskuksesta saatuihin vihjeisiin. Keskusrikospoliisin mukaan nämä vihjeet osoittautuivat perättömiksi. Poliisi ei silti ole tiedottanut tästä tosiasiasta eikä siitä, että kiinnioton peruste oli ulkomaalaisten keskinäinen pieni nujakointi eikä siis ulkopuolisiin kohdistunut ahdistelu, ryöstely tai muu sellainen. Ylivieskan paljon mediahuomiota saaneesta raiskausepäilystä, josta poliisi tiedotti nopeasti, annettiin uusi tiedote kun esitutkinnan kunnolla käynnistyttyä epäily oli osoittautunut aiheettomaksi. Vastaavalla tavalla Kempeleen tapauksesta virheellinen ensitieto kahdesta raiskaajasta korjattiin, kun esitutkinnan päästyä käyntiin ilmenikin, että epäiltyjä olikin vain yksi.


Apulaispoliisipäällikkö Koskimäki perustelee tiedottamista sillä, "ettei lähdetä liioittelemaan tätäkään [ahdistelu]ongelmaa, vaan kerrotaan ne faktat, joita meillä on." Itse tiedote maalasi kuitenkin kuvan, jossa Kölnin tapahtumat olivat uhanneet toistua Helsingissä. Koskimäen The Telegraphille antamassa haastattelussa fakta - 2 rikosilmoitusta, joista nolla itse asematunnelissa - on muuttunut muotoon "ennennäkemätön, laaja ilmiö". Mainintaa siitä tosiasiasta, että poliisin saamat keskeiset vihjeet olivatkin perättömiä, ei ole tässäkään jutussa.

Koskimäen mukaan poliisin tiedottamisen toinen tavoite on ollut "lisätä tilannetietoisuutta ketään leimaamatta". Nämä tavoitteet eivät ole toteutuneet, mutta epätietoisuus ja spekulaatiot ovat velloneet kiihtyvään tahtiin poliisin oman tiedottamisen ja apulaispoliisipäällikkö Koskimäen asiaa paisuttelevien lausuntojen perusteella. Puolustusministeri Niinistö, Helsingin poliisiin vedoten, vertasi pääkaupungin asematunnelia uudenvuodenaattona jo egyptiläisen Tahririn aukion levottomuuksiin.

Koskimäki on tarkempia tietoja kysyttäessä  kyennyt vetoamaan lähinnä toisen käden tietoihin ja huhupuheisiin, vaikka hänen mukaansa tiedottamisen pohjalla ovat faktat. On kyseenalaista, että Koskimäki antaa ymmärtää taustalla olevan faktapohjaisen tiedon, mutta kysyttäessä tarjolla onkin kuulopuheita ja disinformaatiota.

Helsingin poliisi ja apulaispoliisipäällikkönsä, joka ei halua paisutella eikä leimata, on tosiasiallisesti saanut aikaan tilanteen, jossa kaksi rikosilmoitusta seksuaalisesta ahdistelusta uudenvuodenaattona maamme pääkaupungin kansoitetuilla kaduilla on paisunut "ennennäkemättömäksi ja laajaksi ilmiöksi", josta uutisoidaan kansainvälistä mediaa myöten. Poliisilla on nyt ryhdistäytymisen paikka, jotta sen toiminta ei leimaa myös sen omaa toimintaa tarkoitushakuisiksi ja epäluotettavaksi.



*) http://yle.fi/uutiset/kyselyn_mukaan_seksuaalinen_hairinta_on_eduskunnassa_vakava_ongelma/5820344

**) http://www.poliisi.fi/helsinki/prime101_fi.aspx/1/0/poliisi_varautui_uuden_vuoden_hairintaan_tehostetusti_-_kaikista_ahdisteluyrityksista_tulee_ilmoittaa_poliisille_43218

3 kommenttia:

  1. Saaga näyttää jatkuvan. Koskimäen mukaan "meillä on uusi ilmiö, jossa kaverit lähtevät seuraamaan ... ja tekevät pahimmassa tapauksessa vakavia tekoja, mistä on tuomioitakin tullut".

    Blogissa jo aiemmin todetun lisäksi mainittakoon, että Helsingin poliisin aiemmat tiedotteetkaan eivät tue tätä Koskimäen väittämää "uudesta, nyt saapuneesta ilmiöstä".

    Maaliskuun 3. päivä 2015 Helsingin poliisi tiedotti seuraavaa: "Mies oli lähtenyt seuraamaan naista ja käynyt häneen käsiksi. Nainen oli rimpuillut miehen otteessa ja huutanut apua. Hän oli saanut soitettua hätäkeskukseen, jolloin mies oli poistunut paikalta juosten kohti Itäväylää.

    Nainen on kertonut miehen olleen noin 170 cm:n pituinen ja normaalivartaloinen. Mies oli vaaleaihoinen, noin 30 -vuotias ja puhunut suomea. Yllään miehellä oli tumma toppatakki ja tummat housut."

    http://www.poliisi.fi/helsinki/prime101_fi.aspx/1/0/raiskauksen_yritys_helsingissa_32287

    -blogisti

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Seuraava vaihe. Apulaispoliisipäällikkö Koskimäki perustelee väitteensä laajamittaisesta turvapaikanhakijoiden tekemästä ahdistelusta tapahtumajärjestäjiltä saamillaan tiedoilla. Tapahtumajärjestäjän turvapäällikkö Ville Ketonen ei kuitenkaan vahvista Koskimäen väittämää vaan päin vastoin ihmettelee tätä.

    Ketosen kuvaus kahdesta järjestäjän havainnoimasta tapauksesta on yhtenevä Koskimäen kertoman kanssa. Sen sijaan Koskimäen väittämää laajamittaista ahdistelua ei olekaan tapahtunut kun asiaa tiedustellaan taholta, jonka Koskimäki väittää asiasta raportoineen.

    Alkaa näyttää sikäli vakavalta, että apulaispoliisipäällikkö on kertonut ja kertoo virkavastuulla faktoina jotakin aivan muuta kuin tosiasioita.

    VastaaPoista